December 25, 2008

Buah remnia, kundang serupa tapi tak sama

Remnia

Remnia
Nama saintifik: Bouea macrophylla Griff
Famili: Anacardiaceae
Nama Lain: Gandaria
Sumber: Berita harian


Kundang
Nama santifik: Bouea oppositifolia (Roxb) Meisner
Kundang
Famili: Anacardiaceae
Nama lain: Setar

BAGI masyarakat bandar, buah remnia dan buah kundang mungkin terlalu asing. Jika ada yang pernah mendengar nama dua buah berkenaan tapi mungkin mereka tidak pernah melihat rupanya.

Sekali sekala apabila sampai musimnya, buah remnia dan buah kundang dijual di pasar tani atau pasar malam.

Bagi masyarakat desa, buah remnia dan kundang tidak asing lagi. Ia buah yang sering dibuat sambal, dimakan segar atau dibuat rojak. Kanak-kanak pula gemar memakan buah ini dicolek dengan garam atau kicap dicampur gula.

Bagaimanapun, masyarakat desa tidak dapat membezakan antara remnia dan kundang. Buah remnia dikatakan kundang dan kundang pula dikatakan remnia. Sebenarnya banyak perbezaan wujud antara remnia dan kundang.

Pokok remnia (Bouea macrophylla) berasal dari Indo-Malaysia. Pokoknya semakin nadir. Bagaimanapun, ia masih boleh ditemui di kampung dan ditanam dalam konsep dusun.

Pokoknya bersaiz besar mencapai ketinggian sehingga 30 meter. Batangnya berbanir, 50 sentimeter (sm) diameter dan pokok yang tua mencapai sehingga 1 meter diameter. Kulitnya berwarna perang dan merekah. Berdahan banyak membentuk silara rimbunan oval yang padat ketika muda dan bertukar menjadi silara yang terbuka atau berbentuk dom apabila matang.

Daunnya mudah, berhadapan, oblong-elips 11 hingga 30 sm panjang 4 hingga 5 sm lebar, bes akut, apeks akuminat, berwarna keunguan ketika muda dan bertukar hijau tua apabila matang.

Bunganya banyak, kecil, berjambak-jambak pada aksil daun di pucuk atau pada ranting, berwarna kekuningan dan kemudian bertukar menjadi perang. Buahnya drup, globos, 2 hingga 3 sm diameter, berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning limau apabila masak.

Isinya berjus, berwarna kuning limau, berbau seakan-akan tapentina dan rasanya masam manis. Bijinya bersabut dan kotiledonnya berwarna jingga.

Kundang (Bouea oppositifolia) atau dikenali juga dengan nama setar, berasal dari Malaysia dan Selatan Thailand.

Pokok ini jarang terdapat di selatan Semenanjung Malaysia tetapi mudah ditemui di utara Semenanjung, Kedah dan Perlis.

Asal usal nama bandar Alor Setar adalah daripada nama pokok ini.

Pokok kundang seakan-akan sama rupanya dengan remnia (Bouea macrophylla) tapi pokoknya lebih kecil dan rendah. Daunnya lanseolat-elips, 10 hingga 18 sm panjang dan 2 hingga 3 sm lebar. Buahnya ovoid, kecil, kira-kira 2 hingga 2.5 sm panjang, 1 hingga 1.3 sm lebar, berwarna kuning limau apabila masak.

Isinya juga berwarna kuning limau dan rasanya masam atau manis mengikut jenis. Bijinya bersabut lembut dan kotiledonnya berwarna biru.

Di Thailand pokok kundang ditanam secara kebun kecil daripada klon terpilih dan buahnya dijual di pasar bila sampai musimnya.

No comments: