Ada kala daun perlu di keringkan selama 2 hari bergantung kepada cuaca.Bila daun2 kering dan kelihatan seperti rangup serta bertukar warna ke warna coklat, bolehlah diramas untuk mengecilkan daun tersebut .Buangkan bahagian tangkai2 yg keras. Selepas di ramas, daun2 perlu dimasukkan dalam bekas seperti caserol jika ingin di jemur lagi jika perlu. Bila sudah betul2 kering,simpan dalam bekas kedap udara.
April 25, 2009
Teh daun mulberi
Ada kala daun perlu di keringkan selama 2 hari bergantung kepada cuaca.Bila daun2 kering dan kelihatan seperti rangup serta bertukar warna ke warna coklat, bolehlah diramas untuk mengecilkan daun tersebut .Buangkan bahagian tangkai2 yg keras. Selepas di ramas, daun2 perlu dimasukkan dalam bekas seperti caserol jika ingin di jemur lagi jika perlu. Bila sudah betul2 kering,simpan dalam bekas kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Kalau rajin skit cuba drykan daun malberi atas api kecil guna kuali. Saya buat macam org china buat teh hijau.Kira buat teh gorenglah Baunya akan lebih wangi..
oh yer ke?
kira salai macam buat teh boh, saya cuma takut hanguss.... baru betul wangi.
BTW TGF ni sapa yer...rajin beri pendangan. rerasa mcm kenal.
salam ummu waheedah,
kakyong nak link blog ummu yer.. heheh. nak buat panduan utk pokok2 sutera ku yg baru berdaun... :)
Assalamualaikum...
Lame tak jengah laman pokok ummu... Dah tukar template yer...
Saya link kisah Mulberi di http://laman-seri.blogspot.com, tapi tak publish lagi...
Terima kasih kongsi info
Sy baru nak mencuba
Post a Comment